Om een rijbewijs D met vakbekwaamheid te behalen moet je slagen voor zowel een theorie- als een praktijkexamen. Hiervoor zijn diverse opleidingsmogelijkheden. Afhankelijk van je woonplaats, leeftijd, arbeidssituatie, rijervaring (verkeersinzicht) of ervaring met grote voertuigen is een ander traject mogelijk. Hierbij een overzicht.
Wil je graag meer informatie over een geschikt traject, contacteer dan één van onze sectorconsulenten.
De VDAB organiseert i.s.m. het Sociaal Fonds Bus & Car een opleiding rijbewijs D (met vakbekwaamheid) voor werkzoekenden in Vlaanderen. Dit is een zeer goede en uitgebreide opleiding tot het beroep van autobus- en autocarchauffeur.
In elke provincie kan je een opleidingscentrum vinden waar de opleiding gegeven wordt. De gemiddelde doorlooptijd van de opleiding kan door de wachttijd voor de praktijklessen bij de diverse competentiecentra variëren.
Een lijst van de VDAB opleidingcentra kan je hier vinden.
FOREM organiseert i.s.m. het Sociaal Fonds een opleiding rijbewijs D (met vakbekwaamheid) voor werkzoekenden in Wallonië. Dit is een zeer goede en uitgebreide opleiding tot het beroep van autobus- en autocarchauffeur. In elke provincie kan je een opleidingscentrum vinden waar de opleiding gegeven wordt. De gemiddelde doorlooptijd van de opleiding kan door de wachttijd voor de praktijklessen bij de diverse competentiecentra variëren.
Een lijst van FOREM competentiecentra kan je hier vinden.
BRUXELLES FORMATION organiseert i.s.m. het Sociaal Fonds een opleiding D (met vakbekwaamheid) voor werkzoekenden in Brussel.
Dit is een zeer goede en uitgebreide opleiding tot het beroep van autobus- en autocarchauffeur. De gemiddelde doorlooptijd van de opleiding kan door de wachttijd voor de praktijklessen variëren.
Het opleidingscentrum bevindt zich in de Gerijstraat 21-23 te Vorst.
De snelste, maar meteen ook de duurste, manier om het rijbewijs D (met vakbekwaamheid) te behalen is via de rijschool. De kandidaat-chauffeur is verplicht minimum 8 uren les bij de rijschool te volgen alvorens de examens worden afgelegd bij een erkend examencentrum van GOCA. Om het aantal rij-uren te bepalen is het belangrijk te kijken naar de noden van de kandidaat, zijn rijervaring (verkeersinzicht) en ervaring met grote voertuigen.
Best worden er op voorhand goede afspraken gemaakt tussen de toekomstige chauffeur en het bedrijf zoals bv. het contract (IBO, BIS, contract onbepaalde duur,...) of een scholingsbeding. Dit is een overeenkomst waarbij de werknemer, die gedurende de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst een specifieke vorming volgt op kosten van de werkgever, zich ertoe verbindt om aan deze laatste een gedeelte van de vormingskosten terug te betalen ingeval hij de onderneming verlaat voor het einde van de door de partij overeengekomen periode.
Deze opleidingen komen in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof, tussenkomst vrije filière van het Sociaal Fonds, KMO-portefeuille en opleidingscheques voor werknemers.
Het Centrum voor Volwassenenonderwijs biedt eveneens opleidingen Autobus- en autocarchauffeur aan. De lessen worden 's avonds en op zaterdag georganiseerd.
Je kan hiervoor terecht bij CVO Creo in Kortrijk en CVO Qrios in Genk.
Klik op het logo voor meer informatie over een opleidingscentrum bij u in de buurt.
Deze opleidingen komen in aanmerking voor de tussenkomst vrije filière van het Sociaal Fonds en opleidingscheques voor werknemers.
Je kan er ook voor kiezen om een kandidaat het rijbewijs D (met vakbekwaamheid) te laten behalen op het bedrijf. Je kan ervoor kiezen om de toekomstige chauffeur een voorlopig rijbewijs model 3 te laten behalen. De rijles wordt gegeven door een interne begeleider.
Dit is uiteraard ook te combineren met lessen bij de rijschool.
Best worden op voorhand goede afspraken gemaakt tussen de toekomstige chauffeur en het bedrijf zoals bv. over het contract (IBO, BIS, contract onbepaalde duur,...) of een scholingsbeding. Dit is een overeenkomst waarbij de werknemer, die gedurende de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst een specifieke vorming volgt op kosten van de werkgever, zich ertoe verbindt om aan deze laatste een gedeelte van de vormingskosten terug te betalen ingeval hij de onderneming verlaat voor het einde van de door de partijen overeengekomen periode.
Deze opleiding komt in aanmerking voor de tussenkomst vrije filière van het Sociaal Fonds.
Het Sociaal Fonds Bus & Car begeleidt in het kader van het IUVENIS-project jongeren met een rijbewijs B naar een duurzame tewerkstelling in de sector. Tijdens een IBO behalen ze een rijbewijs D met vakbekwaamheid en leren ze de nodige competenties aan om autobus- of autocarchauffeur te worden. De rijopleiding wordt gefinancierd door het Sociaal Fonds.
Klik hier voor meer informatie over het IUVENIS-project.